Scheidsrechters

De coördinatie, planning en opleiding van de scheidsrechters binnen AFAS-LEOS wordt verzorgd door de scheidsrechter coördinator. 

Voor seizoen 2023 – 2024 geeft Elke van de Wiel (D3) invulling aan de taken van de scheidsrechterscoördinator.

 

Scheidsrechters regelement

Invulling regelement AFAS-LEOS

Iedere vereniging is zelf verantwoordelijk voor het leveren van voldoende en gekwalificeerde scheidsrechters. Voor het seizoen 2017-2018 betekent dit dat AFAS-LEOS scheidsrechters moet leveren met code V4 en code V6. De scheidsrechterscommissie wijst de scheidsrechters toe aan de wedstrijden die gefloten moeten worden. Dit schema wordt zo snel als mogelijk verstrekt aan de scheidsrechters en hier op de website geplaatst.

Om boetes te voorkomen is het noodzakelijk dat je goed weet hoe je het wedstrijdformulier moet invullen. Twijfel over hoe je het wedstrijdformulier moet invullen? Kijk hier.

Hoe word ik scheidsrechter?

Wij streven er samen met de NeVoBo naar om de kwaliteit van de scheidsrechters te verbeteren en daarmee het spelplezier in de wedstrijd te verhogen. Om de instapdrempel op de lagere niveaus laag te houden, maar toch de kwaliteit te waarborgen is er besloten een instaptoets op het gebied van spelregels beschikbaar te stellen. Als je 2e Klasse en hoger wilt fluiten, dan is er iets meer opleiding nodig. Heb je interesse? Laat het dan weten via fluiten@afasleos.nl

Code V6

Na het succesvol afronden van de instaptoest heb je code V6 in je bezit, waarmee je wedstrijden mag fluiten in de 3e klasse en lager (senioren) en bij jeugdwedstrijden (met uitzondering van Topklasse A- en B-jeugd). Door hier te klikken ga je automatisch naar de instaptoets. De toets bestaat uit 20 vragen, waarvan je er minimaal 16 goed moet hebben. Je mag het zo vaak proberen als nodig is.

De instaptoets is officieel al verplicht sinds seizoen 2011-2012. AFAS-LEOS stelt deze verplicht met ingang van 1 januari 2015.

Code V4

Om seniorenwedstrijden in de 1e en 2e klasse te mogen fluiten moet een scheidsrechter beschikken over code V4. Deze kun je behalen door het volgen van een opleiding. In de opleiding leer je om wedstrijden te leiden, goed samen te werken met betrokkenen en de sportieve sfeer te bevorderen.

In de opleiding staat de ‘Proeve van Bekwaamheid’ (PvB) centraal. Als een scheidsrechter lijkt te voldoen aan de criteria is het succesvol afleggen van deze PvB voldoende. Voor anderen is er meer begeleiding beschikbaar in de vorm van een studiehandleiding, een scheidsrechtersavond of eventuele coaching. Als je je hiervoor wilt aanmelden kun je dit doen door dit te melden via fluiten@afasleos.nl.

Hulp nodig? www.volleybalmasterz.nl